25.9.2017

Ilmailun historiaa metsästämässä

Tässäpä pieni tarina ihan tavallisesta Sunnuntaista täällä Indianan osavaltiossa, ja vähän Ohionkin. Sattui vapaa Sunnuntai töiden lomassa joten päätin suunnata heti Sunnuntai aamusta Ohion osavaltioon Daytoniin jossa on suuri ilmavoimien museo.
 Matkaan lähdin Sunnuntai aamulla aikaisin, tavoitteenani oli saada mahdollisimman pitkä päivä kulutettavaksi museossa. Vaan kuinka ollakkaan matkalle sitten ilmestyi muutama mutka ja päivästä tuli oikein ilmailuhullun ilonpäivä.

 Ajellessani aamutuimaan Indianapoliksesta kohti Daytonia, suoraa ja tylsää moottoritietä pisti silmääni tien varressa ollut suuri kyltti Wilbur Wright Birthplace. Jokainen ilmailua harrastava ja moni muukin tietää Wrightin veljesten tarinan ilmailun historiassa joten samantien ulos motarilta ja kohti kyltin viitoittamaa tietä.


 Ajeltuani moottoritieltä maaseudulle parikymmentä kilometriä, viimein tulin pienen talon pihaan. Tämä talo oli nykyään museo ja tässä oli syntynyt toinen Wrightin veljeksistä Wilbur, Orville jo asui talossa vanhempiensa kanssa mutta lienee syntynyt muualla eikä Wilburin syntymän jälkeenkään perhe vuotta kauempaa talossa asunnut, sen verran liikkuvainen perhe tuntui olevan, ilmeisesti Wrightin veljesten isänä työstä johtuen.


 Tämä Wrightin museo oli vielä aamulla kiinni mutta kiva oli nähdä talon pihapiiri sekä rauhallinen maaseutuympäristö. Museon seinään oli lätkäisty mainos että läheisellä lentokentällä, noin 40km päässä olisi juuri eilen Sunnuntaina nähtävillä Ford Tri-motor tyyppinen 1928 vuosimallin lentokone joten ei kun kohti Richmond Municipal Airport lentokenttää.


 Richmondin pienellä lentokentällä Ford lentokone odotti platalla ja ihmisiä oli paikalla jonkin verran. Esillä oli myös T-Ford autoja ja muita vanhoja menopelejä. Ilokseni huomasin että lentokoneeseen myytiin yleisölennätys lippuja ja niinpä ostin omani reilun 70 dollarin hintaan. Tällä rahalla pääsi reiluksi 20 minuutiksi taivaalle tuolla upealla lentokoneella, se oli joka sentin arvoinen lento.

 Kun Ford lento oli ohi ja viimeiset valokuvat otettu muistoksi lähdin viimein ajelemaan kohti Daytonin ilmailumuseota. Vaimolle piti soittaa matkalta ja yrittää edes hieman kuvailla aamun kokemuksia vaikka eipä tällaisia ilmailuhullun fiiliksiä varmaan kukaan ihan loppuun asti voi ymmärtää.

National Air Force Museum Wright in Wright-Patterson AFB oli kyllä suurin ja huikein museo jossa olen koskaan käynnyt, eli tämä ilmailupäivä jatkui erittäin onnistuneesti myös museon osalta. Museo käsitti kahdeksan suuren messuhallin kokoista hallia ja yksin jo hallien kiertämiseen olisi mennyt useita tunteja, vielä kun katsottavaa riitti niin taisin lopulta olla 4-5 tuntia museolla, sinne pitää vielä joskus palata koska loppua kohti alkoi jo kyllästyä mielenkiintoisten asioiden näkemiseen.
 Museossa oli esillä ehkä kaikki mahdolliset ilmavoimien lentokonetyypit joita Yhdysvalloilla on ollut, oli myös kattava avaruusosasto sekä kaikenmaailman ydinpommit ja ohjukset olivat tuotu esille, olipa siellä edellisten presidenttien Air Force one lentokoneitakin joihin pääsi kävelemään sisälle..



 Kun museo oli kierretty ja museon kaupassa piipahdettu niin lähdin käymään saunassa. Paikallisella La Fitnessin kuntosalilla kävin löylyissä ja siitä sitten pikaisen ruokailun jälkeen kävin Daytonin kaupungissa tarkistamassa korttelin jossa edellä mainittu Wrightin perhe asusteli kun veljekset olivat noin kahdenkymmenen ikäisiä. Kortteli oli yhä paikallaan ja talon paikalla oli enään kivijalka ja pala kuistia mutta niinikään tämä alue oli museoitu ja monia kylttejä oli kertomassa perheen tällä paikalla asustelusta, olipa heillä kadunkulmassa ollut polkupyöräliikekkin, valmistivat itse pyöriä ja myös ensimmäisessä lentokoneessa käytettiin polkupyörän ketjun ja hammasrattaiden tyyppistä ratkaisua välittämään moottorin voima kahdelle potkurilaitteelle.


klikkaa suuremmaksi


 Kuten jälkimmäisestä kuvasta näkyy, on tuosta talosta jäljellä enään vain kuisti ja aidattu museoalue.

 Päivä alkoi olla jo päätöksessään ja lähdin parin tunnin kotimatkalle Daytonista kohti Indianapolista. Matkalla kuitenkin ajattelin vielä pistäytyä tuolla Wilbur Wrightin syntymäkodilla kun se ei kuitenkaan ollut liian kaukana päätiestä. Kävin maaseudun rauhassa katselemassa auringonlaskua tuossa pihamaalla. Taloa ja pihapiiriä ihaillessani jossain todella korkealla lensi matkustajalentokone...

Ei kommentteja: